Életképek a Ferences Szegénygondozó Nővérek esztergomi életéből

A tanév végeztével hálát adunk az Úrnak mindazért, amit közöttünk és bennünk művelt. Hálát adunk, hogy életünkkel Őt szolgálhattuk az idősekben, akiket felkereshettünk, a családokban, akikkel kapcsolatba kerülhettünk, a bajbajutottakban, akiknek társai lehettünk ügyeik intézésében. Hálát adunk a gyermekekért, akiket nagy fogékonyságukban Istenhez vezethettünk közelebb.

Egy- két eseményt szeretnék felvillantani az elmúlt időszakunkból.

Pünkösd ünnepén nagy öröm volt, hogy a Budai Nagy Antal úti lánynevelő Intézet két fiatalját, Adriennt és Nikolettet Dr. Székely János püspökatya bensőséges, meghitt szentmise keretében megkeresztelte nálunk. Mi voltunk számukra a család, Tóth Györgyi pedig a keresztszülő. Erre a nagy eseményre egész évben készültek M. Anna nővérünk segítségével. A tanév végén a hittanosok Kamrada Bernadettel, és a nővérekkel Budapestre a Csodák Palotájába kirándultak, ami igen nagy élmény volt a lányoknak, hiszen ők év közben zárt falak között élnek.

A Montágh Imre Általános Iskolában is véget ért a tanév, az ott tanulókkal a rossz idő miatt a Pilis helyett Budapestre a Tropicáriumba mentünk hittanos kirándulásra. Mivel a kispapok is besegítenek a hitoktatásba, Mazgon Gábor atyával és a kispapokkal ezt a napot közösen szerveztük meg. Zengett a busz a vidám énekektől, népdaloktól. A cápák, murénák és ráják látványa lenyűgöző volt a gyermekek számára.

Közösségünk legnagyobb ünnepe Úrnapja. Ilyenkor közösen összejövünk szegénygondozó nővérek és megújítjuk fogadalmunkat. Az idei fogadalomújítás külön ajándéka volt, hogy M. Ágnes nővérünk fogadalmat tett 1 évre. Ő jelenleg a szécsényi házunkban szolgál. M. Klára nővérünk fogadalmának 25-dik évfordulóját, M. Gizella nővérünk pedig fogadalmának 70-dik évfordulóját ünnepelte. Megköszöntük az Úrnak az Ő hűségét és vezetését és kértük, legyen kedves számára életünk felajánlása. A nap csúcspontja az Eucharisztia ünneplése volt Dr. Székely János püspök atyával, paptestvéreinkkel és rokonainkkal.

Közben a novíciák, M. Lúcia és M. Teréz nővér tanulással, imádsággal és közös szolgálatokkal készülnek a szerzetesi fogadalomtételre. Az ő képzésükben segítségünkre van Pokriva László atya, aki a Szentírásban segít elmélyülni, Máté evangéliumát veszik át egy éven keresztül. Mindemellett még Liturgikát, Szerzetesség történetet, Aszketika- misztikát, Rendünk szabályzatait, Szent Ferenc életét és műveit és éneket is tanulnak. Ezeket az órákat mi, nővérek tartjuk nekik.

Áldott legyen az Úr, aki csodálatos az Ő műveiben!

Takács M. Klarissza