2014. szeptember

 

ÖRÖKFOGADALOM

Közösségünk ismét ünnepel, mert szeretünk ünnepelni!

Várunk szeretettel mindenkit!

 

 

 

2014. március 1.

Jótékonysági előadás a Betániáért

A Budapesti Ward Mária Általános Iskola és Gimnázium színjátszósai felajánlásukból 2014. május 23-án Moliere estet rendeznek, hogy ezzel támogassák idősotthonunk felépítését. Részletekről hamarosan itt és a facebook-on is tájékozódhat.

 

ÉPÍTSÜK EGYÜTT A BETÁNIÁT! - KÉRJÜK SEGÍTSENEK ÁLMAINK MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ!

 

2013. július 30-án

M. Krisztina nővér 90 éves

Születésnapjáért adunk hálát Jászberényben a 11 órás szentmisén. Minap a helyi sajtó a következőképpen írt róla:

 

"Szolgálat egy egész életen át

 A jászberényi Katolikus Szeretetszolgálat Szent Klára Idősek Otthona egyetlen szerzetes lakója, 1944 óta..." tovább...

2013. július 17-től

Nyári lelkigyakorlatunkra hívunk minden érdeklődőt

                Részleteket megtekintheted itt!

 

 

2013. április 22-én

Varsányi ferences világirendi ünnep  a kápolnánkban

M. Marianna nővér asszisztenciája alatt működik évek óta ez a kis közösség, ami csodásan gyarapodásnak indult. Új tagokkal és elköteleződésekkel gazdagodott a közösség, aminek mi nővérek is tanúi lehettünk. Imádságban és a liturgia után vendégség keretében is együtt ünnepelhettünk.

 

 

 

 

2012. szeptember 16.

M. Lúcia nővér ismét ígéretet tett

 Siófokon szentmise keretében fogadalomújítást ünnepeltünk.
 Tihamér atya ferences testvérünk mutatta be a szentmisét. M. Lúcia nővér ... tovább...

 

 

 

 

2012. szeptember 14.

85 éves a Ferences Szegénygondozó Nővérek rendje

 

Istennek hálát adva gyűltünk össze Mátraverebély-Szentkúton. tovább...

 

 

 

 

 

2012. szeptember 12.

Szécsényből Lakitelekre

Szécsényi otthonunkban alakult színjátszó csapat utazott Lakitelekre az Idősek fesztiváljára. Hosszú utazás megérte a fáradságot... tovább

 

 

2012. július 26.

Kis betekintő a nyári lelkigyakorlat élményeibe

Nővéreink által szervezett nyári lelkigyakorlaton 9-en vettek részt. A sok csöndben, elmélkedésben, beszélgetésben, mintha Isten hegyén lettek volna a résztvevők. Kicsit megszűnt a világ, hogy ezáltal lehetőségük legyen Istent és saját magukat jobban megismerni.

 

Képek megtekintése

 

 

 

 

 

 

2012. június 30.

Nővérfoci a kolostor udvarán - avagy a felüdülés

"Foci gumilabdával!"

A nyári idő alkalmat ad arra, hogy kicsit közösségileg is felüdüljünk. Az egyéni szabadságokon túl közösségileg is fontosnak tartjuk, hogy közösen kikapcsolódjunk.

Ezzel a gondolattal most már hagyományként minden évben nyáron kirándulást szervezünk külön az örökfogadalmas fiatal nővérek és külön a képzésben lévő még nem örökfogadalmas nővérek részére. Ezek a találkozások lehetőséget kínálnak a szabadabb találkozásra,

 

Az idősebbek felvidék tájaiban gyönyörködtek, míg az ifjabbak a Mátrát mászták meg. Külön-külön nagy élmény volt mindannyiunknak!

 

 

2012. június 20.

Az új idősotthonuk Kápolnájának alapkőletétele

 

Nagy örömünkre építkezésünk odáig jutott, hogy a kápolna alapkőetételét szervezhettük meg. Dr. Beer Miklós váci megyéspüspökünk kérésünket örömmel fogadta, és eljött, hogy a szép szertartás keretében velünk ünnepeljen. A kápolna alapzata előtt köszöntő beszédekkel kezdődött az ünnepség. Stayer László, Szécsény polgármestere nagyon kedves szavakkal köszöntötte az ünnepet. majd M. Klarissza nővér rendünk elöljárója olvasta fel köszöntőjében az alapító okiratot, (...) tovább

 

 

 

 

 

 

 

 

2012. június 17.

Barátkozás - kapcsolatépítés

Chemin Neuf Közösséggel Zugligeti házunk kapcsán kerültünk kapcsolatba. A korábban önkormányzati kollégiumként működő házat a Chemin Neuf Közösség vette használatba, ahol a közösségi tagok lakást kapnak, és mindemellett egyetemista fiataloknak kollégiumi elhelyezést tudnak biztosítani. Júniusban Esztergomi házunk hívta meg a közösség egy pár tagját, hogy ismerkedhessünk egymással, beszélgethessünk, kellemesen, pizzázás keretében együtt tölthessük az időt.

Ki is ez a közösség?

"A Chemin Neuf Közösség egy imacsoportból született 1973-ban Lyonban (Franciaországban). Ökumenikus elhivatottságú katolikus közösség, elkötelezett tagjai különbözõ egyházakhoz tartoznak (katolikus, református, evangélikus, anglikán). A közösség tagjai férfiak és nők, házaspárok, és egyedülállók, világiak és papok, akik egyek Jézus Krisztusba vetett hitükben. Mindannyian a közösségi élet kalandját választották az alázatos és szegény Krisztus követésében, azért, hogy az Egyházat és az Evangéliumot szolgálják. Mindkét életállapotnak teljes értékű helye van a közösségben, ami az állandó gazdagodás és a különbözőségek tiszteletének is forrása."

 

Ajándék volt számunkra a találkozás. Vidám ismerkedésünk keretében ki-ki hivatástörténetét is elmesélt. Beszélgetésünkből kiderült, hogy mindannyiunknak milyen fontos élménye volt a Szentlélek irányítását életében megtapasztalni. Vendégeink között volt szerzetes, volt kisgyermekes család, volt házaspár és voltak a közösségben él jelöltek is.

 

 

 

2012. június 15.

Cigánypasztoráció Esztergomba
Katekumenátus, keresztelő, elsőáldozás, bérmálás, házasságrendezés

Esztergomi közösségünk részt vesz a városi cigányság lelkigondozásában. Székely János püspök atya mellett készítik fel a fiatalokat felnőtteket a szentségek felvételére. Meglepetés és jó látni, hogy mivel közösséget találnak, aki befogadja őket, szépen térnek vissza a katolikus egyházba, ahonnan a hangosabb, csábítóbb gyülekezetek elhívogatták őket. Megtapasztalják az egyház stabilitását, Isten szeretetét, és Jézus édesanyjának, Máriának pártfogását.képek az ünnepről

 

Többen a katekumenátus által készültek az év folyamát, ahol Klarissza nővér támogatásával növekedtek a hitükben, és így jutottak el a döntéshez, hogy a szentségekkel megerősödve szeretnének élni.

Két házaspár egyházi házasságát rendezte. Nagy családi ünnepnek lehettünk részesei.

 

 

2012. június 12.

Keresztelő és elsőáldozás az Esztergomi leánynevelő intézetben

Közösen készültek a fiatal lányok Székely János püspök atyával és a nővéreinkkel erre a nagy napra. Közösen ünnepelték meg boldogan a szép liturgiát és marandóan bevésődött mindenki szívébe.                   képek megtekintése

 

2012. május 28.

Karizmák ünnepe

Az idei karizmák ünnepén a karitász jubileuma miatt újdonságként egy szociális parkot hoztak létre a szervezők, aminek keretén belül közösségünk is meghívást kapott, hogy tevékenységünket mutassuk be. Fontosnak láttuk, hogy itt megjelenjünk, Siófokról, Esztergomból és Szécsényből is többen képviseltettük magunkat, sőt barátainkat, gondozottjainkat is magunkkal vittük.

 

Egy nagy sátrat kaptunk, amiben a rossz idő ellenére is bőven folyhatott a munka. Volt az érdeklődőknek lehetősége kézműveskedni, hímezni, lehetett a Lélekpatikából lelki segítséget kérni. Voltak játékok, mint például az egymás etetése, (vakot bénán etetni nagy kihívásnak bizonyult). Egész nap lehetőség nyílt a nővértotó kitöltésére, amit a nap folyamát többször értékeltünk, és értékes ajándékokkal jutalmaztunk. A totó kitöltéséhez segítséget nyújtott a 8 nagy tabló, ahonnan közösségünk történetét, és jelen szolgálatait, életünket lehetett megismerni.

Sokakkal találkozhattunk, nagyon jó hangulat volt a sátrunkban. Mire a nap kisütött, még a lábunk is táncra perdült.

képek

2012. május 27.

Pünkösdi búcsú Szécsényben 2012.

Fülekről hívtunk ferences atyát. Kamill testvér nagy örömünkre nemcsak, hogy elvállalta a szentmisét, de kedves füleki híveit is magával hozta. Öröm volt velük is és az összes ünneplővel, akik eljöttek találkozni. Mivel idén vasárnapra tudtunk időpontot találni, jó páran a pünkösdi férfi zarándoklat miatt nem tudtak eljönni. Mégis a létszámon nem látszott ez a hiány. Nagyon szép ünnepünk volt, szép időnk is volt. virslis párnákkal vendégeltük meg a kedves jelenlévőket. Ngay ajándék volt nekem külön is, hogy a nővérközösségünk egész nagy számban képviselni tudta magát.

 

2012.április 27-május 1.

Ferences nővérképzés

Ezúttal a Ferences nővérképzés helyszíne Erdély volt. Így az ott élő testvéreink is részt tudtak a találkozón venni. A hétvége része volt kirándulás, az Árkosi ház felkeresése, szabad találkozás. Mindemellett a szokásos előadásokra is sor került.

 

 

M. Teréz nővérünk élményeiről így ír:

 

"Egy jó héttel ezelőtt abban az örömben volt részem, hogy két nővéremmel együtt néhány napot a Csíksomlyói Szűzanya vendégségében tölthettem. Nemzeti zarándokhelyünkön tartották ugyanis az idén a Ferences Nővérek közös képzését. Aki olyan szerencsés, hogy nagy családja van és részt vett már nagy családi összejövetelen, ..." tovább

 

 

2012. május 1.

Kirándulás a Tábi tónál lakóinkkal

Idősotthonunk három lakójával ment Ágnes nővér kirándulni május 1-én. Bözsike, Valika és Kati nagy kíváncsisággal indult útnak. Találtunk egy kis menedékházat, ahonnan sétálhattuk be a területet.

 

 

 

 

 

 

 

 

2012. április 24.

Bécsi temetőben

2012. március 21-én a bécsi (Liesing-i) temetőben felkerestük Bécseben meghalt és ott eltemetett nővéreink sírjait. Nagy tisztelettel gondozzák őket a helybeliek. Amint megláttak minket, rögtön tudták, melyik sírokat keressük. Sikerült a sírok újbóli megváltását is elintézni.

 

7 nővérünk lett itt eltemetve. A térképen név szerint szerepelnek a nővérek: Armenfürsorgeschwestern

Utazásunk során időt szántunk Bécs megismerésére. Meglátogattuk a város központját, és a Schönbrunn-i kastélyt is.

M. Ladisla 1985

M. Flóra1987

M. Laura1987

M. Sarolta 1988

M. Evangelista 1991

M. Valéria 1992

M. Tiburcia 1992

 

2012. március 21.

Újra lesz nyári hivatástisztázó lelkigyakorlat

Szeretettel várunk téged is nyári lelkigyakorlatunkra. Gyere, és a vak koldussal együtt keressük az utunkat.

 

A plakát a itt nagyobban megtekinthető

 

 

 

 

 

 

 

 

2012. március 17.

Közösségi kirándulásunk Budapesten

Idén mi, nővérek felkerekedtünk, hogy Budapest ékességeit vegyük számba. Margit szigeten sétáltunk keresztül, megemlékezve többek között a domonkos kolostorról is. Parlamentbe volt belépőjegyünk negyed 12-re. Idegenvezetés keretén belül nézhettük meg országunk gyönyörű épületét, ismerhettük meg az országház működését. Láthattuk a Szent Koronát, megismerhettük a kulturális és építészeti szimbolikákat.

Közös ebéd után a Budai Várba mentünk fel, ahol végigsétáltunk a Tóth Árpád sétányon, megcsodálva az ágyúkat, a gyönyörű kilátást. Mátyás templomot építési területként  találtuk. Halászbástyán keresztül a kilátásban gyönyörködhettünk.
Ketté vált a csapat, volt aki a Sziklakórház megtekintését választotta, volt pedig aki a Nemzeti Galériában kiállított Hősök, királyok, szentek kiállítást tekintette meg, ami a magyar történelem  emlékeiről szólt festményekben.

 

Végezetül közösen sétáltunk le a várból lemenő nap fényében. Gyönyörű időnk volt, nagyon jó volt kötetlenül közösségben lenni, együtt viccelődni, vidámnak lenni. Találkozhattunk magyar kultúránkkal, örökségeinkkel, amire tényleg büszkék lehetünk!

 

 

2012. március 4.

Nagyböjti lelkinap Esztergomban

Nagyböjti közösségi lelkinapunk vendége Blanckenstein Miklós atya volt, az esztergomi szeminárium rektora. Öröm volt a vele együtt töltött délelőtt, aminek keretében buzdított minket és tanított. Nagyhét volt lelkinapunk témája, ami segített ráhangolódni minket a bűnbánat időszakára. Délután bűnbánati liturgiával ünnepelt a közösség.

 

 

 

 

2012. február 27.

M. Rafaela nővér 90 éves születésnapja

M. Rafaela nagyvenyimi idősotthonunk lakója 90 éves születésnapját rendi körben ünnepeltük meg február 27-én. Esztergomból és Szécsényből látogattuk meg, hogy együtt ünnepeljünk idős M. Gizella és M. Eszter nővérünk is eltudott jönni, amiért különösen hálásak voltunk.

 

2012. február 20.

Farsang a Betánia Idősek Otthonában

Idén is nagy készület előzte meg a farsangot. Kis színdarabban készültünk a plébániai farsangra, amit aztán lakóink előtt is rövidített formában előadtunk. Tévéből sokak által  jól ismert és éppen aktuális MEGASZTÁR-t próbáltuk kicsit kifigurázni. Lakóinkat is megdolgoztattuk, legfőképpen pedig megtáncoltattuk. Jó hangulat talán kitűnik a mellékelt képekből.

Vidám volt lakó dolgozó és nővér egyaránt.

 

 

 

 

2012. február 2.

Megszentelt élet napja napja

2012. február 2-án a szerzetesközösségek képviselőivel együtt ünnepeltük a megszentelt élet napját Mátraverebély Szentkúton. Ebben az évben a 9:30-kor  Majnek Antal atya, munkácsi püspök tartotta a szentmise előtt a tanítást az evangéliumi szegénység címmel. Főcelebrálásával 11.00-kor ünnepi szentmise keretében adtunk hálát szerzetesi hivatásainkért számos hívő társaságában. Rövid szertartás keretében fogadalmainkat  Boldog II. János Pál pápa ereklyéje jelenlétében újítjuk meg. Szécsényi és Esztergomi nővérek közül is többen részt vehettünk ezen az ünnepen.
 

2012. január 29.

90 éves M. Stefánia nővérünk

M. Stefánia nővér 90 éves lett. Polgármester Úr, Jegyző Asszony jelenlétében ünnepeltünk lakóink társaságában! Nagy ünnep volt. Verset mondtunk, énekeltünk, Orbán Viktor Miniszterelnök Úr oklevelét vehette át Stefánia nővér a Polgármester Úr tolmácsolásában. Hálát adtunk az elmúlt 90 évért, a nehéz megpróbáltatásokért, a helytállásokért, a szolgálatkészségért, Stefánia nővér hivatásáért. 

A torta és süteményevést a szokásos táncos ünneplés folytatta. Lakodalmas nótára táncolt a ház apraja nagyja.

Házszentelés a Betániában

Ferences Betánia Idősek Otthonában idén ferences testvéreinkkel január elején ismét körbejártuk házunkat, hogy az új évben ismét megszenteljük. Előbb a kápolnából indultunk, majd lakóink szobáiban vonultunk körbe, végül a nővérek szobái kerültek sorra. Volt füstölő, szenteltvíz, ajtófélfára az új év dátumának felírása. Végül a testvéreket vendégül láttuk a vendégszobában.

 

 

2012. január 3.

Marianna nővért láttuk vendégül

Karácsonyra szécsényi közösségünk kapott egy sátrat, hogy kirándulásaink izgalmasabbak lehessenek. Az első felállítás nem találhatott volna illendőbb helyet, mint a szoba közepén. Marianna nővérünk éppen nálunk vendégeskedett, amikor meghívtuk egy próbára. Úgy tűnt neki is tetszik.

Szerettük volna a tanítványok sátorállítási vágyát teljesíteni: "Uram, jó nekünk itt lenni! Építünk három sátrat..." Ebből még csak egy készült el nálunk!

 

----------------------   --------------------------   ------------------------------

Régebbi híreket elolvashatja az ARCHÍVUMBAN: 2, 1